Sterilisatie bij de man

Dokter Doornink heeft zich gespecialiseerd in sterilisatie bij de man. Voor een intakegesprek kunt u contact opnemen met de praktijk. Ook patiënten die niet ingeschreven zijn in onze praktijk kunnen hiervoor een afspraak maken. 

Intakegesprek

Tijdens de intake zal de huisarts u voorlichten over wat u kan verwachten van de ingreep. Samen met u zal zij bepalen of sterilisatie voor u een geschikte vorm van anticonceptie is. Ook zal zij u onderzoeken. Bij dit onderzoek bepaalt ze of ze de zaadleider goed vrij kan krijgen van de omgeving. Als dit zo is zal ze een afspraak maken voor de ingreep. Als dat niet zo is zal ze u doorverwijzen naar de uroloog.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen via de trombosedienst, dan moet u hen een week voor de ingreep vragen om deze aan te passen. Aspirines, ascal en soortgelijke medicijnen mag u een week voor de ingreep niet meer innemen. Overige medicijnen moet u in het algemeen gewoon door blijven gebruiken.

De dag voor de ingreep moet u het gebied rond de balzak en penis scheren. U kunt hiervoor een scheermes, of elektrisch scheerapparaat gebruiken. Het scheren gaat gemakkelijker als u de haren van tevoren kort knipt. Er wordt geadviseerd om geen ontharingscrème te gebruiken, omdat de huid in dit gebied daar overgevoelig op kan reageren.

De ingreep

Nadat de zaadleider is opgezocht, krijgt u een verdovende prik hoog in de balzak. Er wordt een sneetje van 1-2 centimeter gemaakt waardoor de zaadleider naar buiten wordt gehaald. Er wordt een stukje tussen de zaadleider uitgehaald en de uiteinden worden dichtgehecht. Als het nodig is wordt de huid van de balzak met een oplosbare hechting gehecht. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer een half uur.

Na de ingreep

De verdoving is na 2-3 uur uitgewerkt. Zorg ervoor dat iemand u na de ingreep naar huis brengt Zelf fietsen of autorijden is de eerste dag lastig. De rest van de dag moet u rust houden. De eerste paar dagen is de balzak vaak licht gezwollen en gevoelig. Om het geopereerde gebied steun te geven, kunt u een goed zittende, strakke onderbroek of zwembroek dragen. Dit kunt u volhouden tot het geopereerde gebied niet meer pijnlijk aanvoelt. De dag na de ingreep kunt u over het algemeen weer aan het werk en mag u weer douchen. U mag pas in bad als de wondjes weer zijn genezen. Na ongeveer een week kunt u weer sporten.

Controle

Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De zaadblaasjes en de prostaat zitten nog vol met zaadcellen. De eerste maanden na de ingreep komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen mee. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel gebruiken. Wanneer u 20-25 zaadlozingen hebt gehad in een periode van 3 maanden, zijn de zaadcellen meestal verdwenen. Om die reden wordt na 3 maanden onderzoek van uw sperma verricht. Na de ingreep krijgt u een setje van ons mee waarin u uw sperma in kunt leveren bij het laboratorium van Rijnstate. U moet van tevoren een afspraak maken wanneer u het inlevert. U krijgt een folder mee mee waarin u meer kunt lezen over het spermaonderzoek. Over de uitslag van het onderzoek  kunt u na één week onze praktijk bellen. Als er bij het spermaonderzoek geen zaadcellen meer aanwezig zijn, dan bent u onvruchtbaar. In dat geval kunt u stoppen met voorbehoedsmiddelen. Als er bij het onderzoek nog wel zaadcellen aanwezig zijn, moet er na 3 maanden opnieuw onderzoek worden gedaan.

Mogelijke complicaties

Over het algemeen zijn er weinig complicaties van de ingreep te verwachten. Er kan een bloeduitstorting in de balzak optreden, waardoor deze blauw wordt. Soms laten de hechtingen in de huid te vroeg los, waardoor de wondjes wat kunnen wijken. Hier hoeft u niet ongerust over te worden, dit verdwijnt vanzelf. Soms ontstaat er een ontsteking van de balzak. Deze wordt dan gezwollen en rood. U kunt hier ook koorts bij krijgen. U moet dan contract met de praktijk opnemen, of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Een andere, zeldzame, complicatie is een nabloeding. Deze treedt vaak binnen 24 uur op. Hierbij blijft de wond nabloeden. Ook in dit geval moet u contact opnemen met de praktijk.

De eerste weken kunt u in de balzak, met name na het vrijen, stuwing van zaad voelen. Dit verdwijnt vrijwel altijd na verloop van tijd.

Gevolgen op langere termijn

Tot op heden zijn er geen nadelige  gevolgen op langere termijn bekend. Een sterilisatie zorgt voor een blijvende onvruchtbaarheid. Er is wel een hersteloperatie mogelijk, maar deze is lang niet altijd succesvol. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een nieuwe verbinding tussen de afgebonden zaadleiders. In dat geval kunnen er weer zaadcellen in het sperma komen. Mocht uw partner in de toekomst vermoeden dat ze toch zwanger is, dan wordt u aangeraden een zwangerschapstest te doen. Rondom de plaats waar de zaadleider is gehecht ontstaan bindweefselknobbeltjes. Dit is blijvend.

Kosten

De kosten van een sterilisatie bedragen circa € 350,- inclusief het zaadonderzoek na 3 maanden. U ontvangt na behandeling een factuur die binnen 30 werkdagen rechtstreeks aan de huisarts moet worden voldaan. Afhankelijk van de dekking van uw ziektekostenpolis wordt de factuur wel of niet door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekeraar.